Składniki:
- • 250 g makaronu tagliatelle
• 200 g szpinaku
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 80 ml mleka
• 80 g śmietany
• 50 g sera
• pieprz
• sól
• gałka muszkatołowa
• 20 g prażonych ziaren pinii
• starty parmezan
Sposób wykonania:
- Makron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwę, wówczas dodać szpinak, podlać odrobiną wody i trzymać na ogniu.
Następnie zalać mleko ze śmietaną i dodać starty ser, przez chwilę gotować po czym zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz startą gałka muszkatołową.
Miękki makaron odcedzić i wymieszać z sosem oraz ziarnami pinii.
Przed podaniem posypać parmezanem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze