Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tagliatelle w sosie szpinakowym

Składniki:

    • 250 g makaronu tagliatelle
    • 200 g szpinaku
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 80 ml mleka
    • 80 g śmietany
    • 50 g sera
    • pieprz
    • sól
    • gałka muszkatołowa
    • 20 g prażonych ziaren pinii
    • starty parmezan

Sposób wykonania:

  1. Makron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwę, wówczas dodać szpinak, podlać odrobiną wody i trzymać na ogniu.
    Następnie zalać mleko ze śmietaną i dodać starty ser, przez chwilę gotować po czym zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz startą gałka muszkatołową.
    Miękki makaron odcedzić i wymieszać z sosem oraz ziarnami pinii.
    Przed podaniem posypać parmezanem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *