Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z kawałkami cebulki i jabłka

Składniki:

  • 30 dag filetów śledziowych
  • 1szkl. jogurtu naturalnego

    Sos:

  • 2 cebule
  • 2 jabłka antonówki
  • sok z cytryny
  • 10 dag śmietany
  • strąk czerwonej papryki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Śledzie zalać jogurtem i odstawić na 2-3 godz.
    W między czasie obrać jabłka po czym zetrzeć je na tarce.
    Cebule pokroić w piórka a paprykę pokroić w kostkę.
    Następnie odsączyć śledzie, pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.
    Jabłko, cebulę oraz paprykę wymieszać ze sobą, dodając śmietanę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, przełożyć do salaterki i ułożyć kawałki śledzi.
    Przed podaniem  posypać posiekaną natką pietruszki.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *