Składniki:
- 30 dag filetów śledziowych
- 1szkl. jogurtu naturalnego
Sos:
- 2 cebule
- 2 jabłka antonówki
- sok z cytryny
- 10 dag śmietany
- strąk czerwonej papryki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie zalać jogurtem i odstawić na 2-3 godz.
W między czasie obrać jabłka po czym zetrzeć je na tarce.
Cebule pokroić w piórka a paprykę pokroić w kostkę.
Następnie odsączyć śledzie, pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.
Jabłko, cebulę oraz paprykę wymieszać ze sobą, dodając śmietanę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, przełożyć do salaterki i ułożyć kawałki śledzi.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze