Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z bakłażana i makaronu

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 125 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ puszki pomidorów
  • 200 g gotowanej szynki
  • 200 g ugotowanej piersi kurczaka
  • 150 g świeżego groszku
  • 100 g parmezanu
  • 300g makkaroni
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bazylii
  • 50 g startego pecorino
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Bakłażany pokroić w plastry, które polać oliwą i oprószyć 1 łyżeczka soli, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem, odstawić pod przykryciem na 30 min.
    W między czasie na reszcie rozgrzanej oliwy smażyć pomidory ok. 15 min, wówczas dodać pokrojoną w kostkę szynkę, piersi kurczaka również pokrojone w kostkę, groszek oraz kostki sera.
    Całość wymieszać i odstawić.
    Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu po czym odcedzić i wymieszać z pomidorowo – mięsną masą.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią i posypać posiekaną natką pietruszki.
    Następnie naczynie żaroodporne wyłożyć plastrami bakłażanów (dno i boki) po czym wypełnić masą i lekko ugnieść.
    Przykryć pozostałymi plastrami bakłażanów.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20-25 min.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *