Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 125 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- ½ puszki pomidorów
- 200 g gotowanej szynki
- 200 g ugotowanej piersi kurczaka
- 150 g świeżego groszku
- 100 g parmezanu
- 300g makkaroni
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka bazylii
- 50 g startego pecorino
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Bakłażany pokroić w plastry, które polać oliwą i oprószyć 1 łyżeczka soli, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem, odstawić pod przykryciem na 30 min.
W między czasie na reszcie rozgrzanej oliwy smażyć pomidory ok. 15 min, wówczas dodać pokrojoną w kostkę szynkę, piersi kurczaka również pokrojone w kostkę, groszek oraz kostki sera.
Całość wymieszać i odstawić.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu po czym odcedzić i wymieszać z pomidorowo – mięsną masą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią i posypać posiekaną natką pietruszki.
Następnie naczynie żaroodporne wyłożyć plastrami bakłażanów (dno i boki) po czym wypełnić masą i lekko ugnieść.
Przykryć pozostałymi plastrami bakłażanów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20-25 min.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze