Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gniazda spaghetti z sosem pomidorowym

Składniki:

    • 300 g spaghetti
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1ząbek czosnku
    • 1 suszona papryczka peperoni
    • 1 liść laurowy
    • 40 ml czerwonego wina
    • 500 ml przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 szczypta cukru
    • 50 g startego parmezanu
    • oregano
    • tymianek
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Spaghetti ugotować al dente po czym odcedzić, przelać zimną wodą i widelcem zakręcać aby powstały gniazda, wówczas przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
    Następnie cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie z dodatkiem peperoni i listka laurowego, wówczas wlać wino i dodać przecier pomidorowy,
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano oraz tymiankiem.
    Dodać jeszcze ocet balsamiczny oraz cukier.
    Ponownie wymierzać i jeszcze przez chwilę trzymać na ogniu.
    Na koniec z sosu wyjąć pepreni a sos wlać do gniazd makaronowych i posypać całość starym parmezanem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i zapiekać ok. 10 min.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *