Składniki:
- • 300 g spaghetti
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1ząbek czosnku
• 1 suszona papryczka peperoni
• 1 liść laurowy
• 40 ml czerwonego wina
• 500 ml przecieru pomidorowego
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 szczypta cukru
• 50 g startego parmezanu
• oregano
• tymianek
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Spaghetti ugotować al dente po czym odcedzić, przelać zimną wodą i widelcem zakręcać aby powstały gniazda, wówczas przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Następnie cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie z dodatkiem peperoni i listka laurowego, wówczas wlać wino i dodać przecier pomidorowy,
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano oraz tymiankiem.
Dodać jeszcze ocet balsamiczny oraz cukier.
Ponownie wymierzać i jeszcze przez chwilę trzymać na ogniu.
Na koniec z sosu wyjąć pepreni a sos wlać do gniazd makaronowych i posypać całość starym parmezanem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i zapiekać ok. 10 min.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P