Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buraczki mojego taty

 

Składniki:

  • 6 średnich buraczków
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka masła
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Buraczki dokładnie  oczyścić po czym wrzucić do garnka, zalać wodą i trzymać na ogniu ok. 1,5 godz do momentu, aż będą miękkie, wówczas je odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie obrać buraki i zetrzeć na tarce o małych otworach.
    Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę aby powstała złota zasmażką,  po czym wrzucić do niej starte buraczki.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z  cytryny.
    Pozostawić na ogniu jeszcze przez chwilę.

     

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *