Składniki: główka białej kapusty 2 cebule kawałek słoniny 50 dag ziemniaków kilka łyżek mąki pszennej sól Sposób wykonania: Poszatkowaną kapustę zalać osoloną woda i ugotować do miękkości. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej słoninę po czym przełożyć do miękkiej i odcedzonej kapusty. Następnie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odlać powstały sok. Dodać mąkę…
Kategoria: Makarony
Kluski
Kluchy gotowane na parze
by Danuta Jędrzejak • • 0 Comments
Składniki: 50 dag mąki pszennej 3 dag drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki masła łyżka cukru sól Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki oraz mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze masło…
Kluski
Kluchy na parze
by Wanda Biskupska • • 0 Comments
Składniki: 50 dag mąki pszennej 2 jajka 0, 25l mleka 5 dag drożdży łyżka cukru łyżka masła sól Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z cukrem po czym rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać wówczas mąkę. Całość wymieszać aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, odstawić na bok. Pozostałą mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami po czym dodać drożdżowy…
Bliny
Bliny Marioli
by Jolanta Semeniuk • • 0 Comments
Składniki: 50 dag mąki pszennej 3 jajka 2 ½ szkl. kwaśnego mleka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru sól olej opakowanie cukru waniliowego cukier puder Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną piane z dodatkiem soli.…
Łazanki
Łazanki z sosem śliwkowym
by Krystyna Grzegorek • • 0 Comments
Składniki: opakowanie makaronu łazanki 20 g suszonych śliwek 0, 25 l wody 0, 75 l maślanki 2 łyżki cukru kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich łyżka mąki pszennej sól szczypta cynamonu Sposób wykonania: Śliwki rozgotować w wodzie po czym zmiksować z dodatkiem cukru i cynamonu. Następnie mąkę wymieszać z szklanką maślanki. Resztę maślanki zagotować i wówczas…