Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Inne wypieki

Chleby, paszteciki,

Rogaliki makowe

Składniki: 1 szklanka mleka 25 g drożdży 3 szklanki mąki 3 jaja 50 g masła 0,5 szklanki cukru cukier wanilinowy 3 łyżki oleju 250 g maku 0,5 szklanki cukru 1 jajo aromat migdałowy 100 g rodzynek i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)   Sposób wykonania: Mak zaparzyć dzień wcześniej. Wodę wylać, mak zmielić na maszynce…

Pyszne rogaliki

Składniki:

  • 250 ml oliwy
  • 250 ml wody
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 25 dag migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • miód


Sposób przyrządzenia:

Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok cytrynowy wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temp. 170°C piec 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

Składniki: 1,5 kg mąki pszennej 10 dag margaryny 30 dag cukru 15 dag drożdży 5 jajek 20 dag rodzynek 2 cukru sól ciepłe mleko Sposób wykonania: Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. W między czasie drożdże rozprowadzić  w ½ szkl. ciepłego mleka, wówczas dodać 3 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić…

Sernik z jarzynami

Składniki: 70 dag białego sera 10 dag margaryny 2 jajka 4 kolorowe papryki 1 brokuł 2-3 ząbki czosnku garść oliwek sól pieprz zioła prowansalskie Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie ok. 5 min. W między czasie papryki i czosnek drobno posiekać a margarynę stopić i odstawić do ostygnięcia. Następie do…