Składniki: 1 szklanka mleka 25 g drożdży 3 szklanki mąki 3 jaja 50 g masła 0,5 szklanki cukru cukier wanilinowy 3 łyżki oleju 250 g maku 0,5 szklanki cukru 1 jajo aromat migdałowy 100 g rodzynek i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów) Sposób wykonania: Mak zaparzyć dzień wcześniej. Wodę wylać, mak zmielić na maszynce…
Kategoria: Inne wypieki
Inne wypieki
Pyszne rogaliki
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:
- 250 ml oliwy
- 250 ml wody
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag migdałów
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- miód
Sposób przyrządzenia:
Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok cytrynowy wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temp. 170°C piec 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.
Inne wypieki
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami
by Agnieszka G • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg mąki pszennej 10 dag margaryny 30 dag cukru 15 dag drożdży 5 jajek 20 dag rodzynek 2 cukru sól ciepłe mleko Sposób wykonania: Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. W między czasie drożdże rozprowadzić w ½ szkl. ciepłego mleka, wówczas dodać 3 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić…
Inne wypieki
Masa makowa pełna bakalii z pałeczkami
by Natalia Szczurek • • 0 Comments
Składniki: 12 dag mąki pszennej 5 dag masła 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 30 dag mąki 1 l przegotowanego mleka 3 łyżki masła 1 szkl. miodu 10 dag orzechów i migdałów 5 dag orzechów laskowych 4 łyżki rodzynek ½ szkl. cukru 3 żółtka 1 laska wanilii rum tłuszcz i mąka…
Inne wypieki
Sernik z jarzynami
by Wioletta • • 0 Comments
Składniki: 70 dag białego sera 10 dag margaryny 2 jajka 4 kolorowe papryki 1 brokuł 2-3 ząbki czosnku garść oliwek sól pieprz zioła prowansalskie Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie ok. 5 min. W między czasie papryki i czosnek drobno posiekać a margarynę stopić i odstawić do ostygnięcia. Następie do…