Składniki:
- 30 dag. mąki tortowej
- 20 dag. masła
- 10 dag. cukru pudru
- 2 żółtka
Pianka:
- 30 g śmietanki
- szklanka cukru
- 2 białka
Składniki: 1i1/2 szklanki mąki 1i1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki piwa jajko szczypta soli 3 filety z kurczaka 1 kg. pieczarek przyprawa do drobiu 2 cebule olej żółty ser Sposób przyrządzenia: Z mąki, mleka , piwa i jajka wyrobić ciasto naleśnikowe. Filety pokroić w cienkie paski, posypać przyprawami i usmażyć na oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce…
Składniki: 1/2 litra mleka 10 dag. drożdży 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 3/4 kostki margaryny szczypta soli 1,5 kg. mąki krem czekoladowy Sposób przyrządzenia: Z mleka, drożdży i 4 łyżek mąki i łyżki cukru rozrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn…
Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 10 dkg schłodzonego masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 36% 3 łyżki cukru (najlepiej puder) Nadzienie: 0,5 kg malin lub jeżyn 250 ml słodkiej śmietanki 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka budyniu waniliowego 2 żółtka Sposób przyrządzenia: Z mąki , masła…
Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego farsz: 2 cukinie, cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 125 g. fety 5 dag. parmezanu kminek kilka listków mięty Sposób przyrządzenia: Wyłożyć ciastem formę i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Cukinie zetrzeć na tarce i posypać solą. Potem odcedzić sok. Cebulę i czosnek drobno pokroić i…