Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dkg schłodzonego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 36%
- 3 łyżki cukru (najlepiej puder)
Nadzienie:
- 0,5 kg malin lub jeżyn
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 2 żółtka
Sposób przyrządzenia:
Z mąki , masła oraz pozostałych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i owinąć folią albuminową. Przez 30 minut chłodzić w lodówce.
Żółtka rozmieszać z cukrem, śmietankę mocno podgrzać i wymieszać z żółtkami. Chwilę razem podgrzewać. Dodać cukier waniliowy, budyń i płatki migdałowe.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka wielkości foremek. Foremki wykleić ciastem. Nakłuć w kliku miejscach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 7 minut. Na podpieczone foremki wlewać masę śmietankową i ponownie wstawić do piekarnika. Gdy masa już zastyga, wkładać owoce, a następnie piec przez 2-3 minuty. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Beata Borkowska