Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mufinki z malinami lub jeżynami

Składniki:
Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dkg schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru (najlepiej puder)

Nadzienie:

  • 0,5 kg malin lub jeżyn
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 2 żółtka


Sposób przyrządzenia: 

Z mąki ,  masła oraz pozostałych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i owinąć folią albuminową. Przez 30 minut chłodzić w lodówce.
Żółtka rozmieszać z cukrem, śmietankę mocno podgrzać i wymieszać z żółtkami. Chwilę razem podgrzewać. Dodać cukier waniliowy, budyń i płatki migdałowe.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka wielkości foremek. Foremki wykleić ciastem. Nakłuć w kliku miejscach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 7 minut. Na podpieczone foremki wlewać masę śmietankową i ponownie wstawić do piekarnika. Gdy masa już zastyga, wkładać owoce, a następnie piec przez 2-3 minuty. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Beata Borkowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *