Składniki:
Ciasto jasne:
- 3szklanki mąki pszennej
- 1szklanka cukru
- 250g margaryny
- 1jajko
Ciasto ciemne:
- 3jajka
- 1szklanka gęstej śmietany
- 1/2szklanki cukru
- 2łyżeczki kakao
- 1łyżeczka sody rozpuszczonej w 1łyżce letniej wody
Krem:
- 1/2litra mleka
- 250g margaryny
- 1cukier waniliowy
- 1szklanka cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki zwykłej
Sposób przyrządzenia:
Ciasto jasne:
Zagnieść wszystkie składniki aby powstało jednolite ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Ciasto ciemne:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Ubić białka i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto jasne wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, delikatnie wymieszać z ciastem ciemnym. Piec około godziny w temp. 180oC.
Krem:
Trochę więcej niż połowę mleka, cukier waniliowy zagotować. Mąki rozmieszaj w reszcie mleka. Dodaj do gotującego się mleka i na małym ogniu zagotuj, aż zgęstnieje, ostudzić.
Wykonanie:
Utrzyj margarynę i po łyżce dodawaj budyniu, aż powstanie puszysta masa. Można dodać owoce sezonowe, delikatnie wymieszać, lub zmiksować. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Na ciasto wyłożyć masę, owoce i biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl Małgorzata Andrzejewska