Dorsz w sosie pomidorowo-ananasowym
Składniki :
- 50 dag filetów (bez ości) z dorsza lub z mintaja
- puszka ananasów
- mały świeży ogórek
- 5-6 dymek
- pół szklanki gęstego soku lub przecieru pomidorowego
- garść kiełków sojowych
- kawałeczek świeżego imbiru lub szczypta sproszkowanego
- 2 łyżki mąki
- cukier
- sól
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Cebulki pokroić w ćwiartki, a ogórek w niedużą kostkę. Kiełki soi włożyć na chwilę do wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, pokroić na nieduże kawałki, osuszyć, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz.
Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać kawałki ananasa i ogórka, smażyć kilka minut na dość ostrym ogniu, cały czas mieszając. Wlać sok lub przecier pomidorowy, dodać kiełki sojowe, imbir i dusić razem 3 min. Pod koniec duszenia przyprawić do smaku cukrem i solą. Dodać rybę, i bardzo delikatnie mieszając, chwilkę razem podgrzewać. Jeśli trzeba, przyprawić jeszcze solą. Podawać z ryżem na sypko.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Maria Jastrzębska