Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Inne wypieki

Chleby, paszteciki,

Domowe krakersy z sezamem

Składniki: 40 dkg mąki pszennej ½ szklani ciepłej wody 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki rozpuszczonego masła sezam Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z solą, przesiać. Stopniowo dodając wodę i masło wyrobić bardzo dokładnie jedwabiście gładkie ciasto. Dodatkowo wyrabiać wałkując. Finalnie uformować płat ciasta o grubości około 4 mm. Używając kieliszka lub szklanki wykrawać z…

Bułeczki parowane

Składniki: 2,5 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 dkg suszonych drożdży 1 jajko 10 dkg dżemu owocowego lub konfitur 1 łyżka syropu owocowego Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem i 1 szklanką wody. Przełożyć do miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Z tak przygotowanego ciasta przygotować wałkując prostokąt o grubości…

Pasteis de Belem

W te wakacje dokonałam prawdziwego kulinarnego odkrycia. A było to w Portugalii, gdzie po raz pierwszy spróbowałam oryginalnych Pasteis de Belem… Jest to tradycyjny wypiek kuchni portugalskiej, ściślej lizbońskiej – minitarta z nadzieniem budyniowym, pochodząca z lizbońskiej dzielnicy Belém. Ma wspaniały waniliowy smak, do tego posypuje ją się cynamonem i cukrem pudrem. Byłam tak urzeknięta…

Drożdżówka Agnieszki

Składniki: drożdże – 1 op. mleko – 1,5 szklanki jaja – 8 szt. cukier – 1,5 szklanki mąka tortowa – 1 kg margaryna – 200 g rodzynki i skórka pomarańczy  Sposób przyrządzenia: najpierw robimy rozczyn czyli: bierzemy wysokie naczynie i kruszymy w ciepłym mleku(około szklanki) drożdże, dodajemy po pół szklanki cukru i mąki i mieszamy…

Rogaliki w budyniem

Składniki: ciasto drożdżowe 2 budynie śmietankowe na ½ litra mleka litr mleka woda cukier wiórki kokosowe Sposób przyrządzenia: Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy i tniemy na trójkąty. Ugotowany i schłodzony budyń nakładamy na nie łyżeczką i rolujemy. Pieczemy w piekarniku, aż wyrosną i zrobią się brązowe. Jeszcze ciepłe rogaliki maczamy  lukrze zrobionym z wody i…