Składniki:
- drożdże – 1 op.
- mleko – 1,5 szklanki
- jaja – 8 szt.
- cukier – 1,5 szklanki
- mąka tortowa – 1 kg
- margaryna – 200 g
- rodzynki i skórka pomarańczy
Sposób przyrządzenia:
najpierw robimy rozczyn czyli: bierzemy wysokie naczynie i kruszymy w ciepłym mleku(około szklanki) drożdże, dodajemy po pół szklanki cukru i mąki i mieszamy zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w tym czasie rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do wystygnięcia, oraz moczymy rodzynki i skórkę-jeśli jest suszona później miksujemy żółtka z resztą cukru na biało
Mieszamy mąkę z jajkami i wyrośniętym rozczynem dodajemy mleko, zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencję hmmm gęstego błota może ciut nawet gęstsze na koniec ugniatania dodajemy margarynę ugniatamy aż ciasto straci połysk na sam koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz ugniatamy zostawiamy w misce do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę.
Bierzemy dużą blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia albo smarujemy tłuszczem i wywalamy na nią wyrośnięte ciasto, ugniatamy żeby równo leżało i smarujemy roztrzepanym białkiem pieczemy około 45 minut aż ślicznie się zrumieni nie trzymamy długo w piekarniku bo ciasto będzie żółte w środku i brzydkie.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Agnieszka Wróblewska