Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Mus cytrynowy z żelkami

Składniki: 4 galaretki o smaku cytrynowym 2 szkl. mleka kandyzowanego bez cukru 4 łyżki cukru pudru dekoracja: cytryna listek mięty kolorowe żelki Sposób wykonania:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody po czym odstawić do ostygnięcia.W między czasie mleko ubić razem z cukrem.Gdy mleko podwoi swoją objętość a galaretka zacznie tężeć dodając ją do mleka.Całość dokładnie zmiksować.Przelać…

Kutia z maku z pszenicą

Składniki: 2 szkl. pszenicy 1 szkl. maku 100 g  miodu sól Sposób wykonania:Pszenice zalać wrzątkiem i zagotować po czym ją odcedzić i przelać zimną wodą.Ponownie zalać wodą i zagotować, wówczas przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika, gotować do miękkości.W między czasie mak sparzyć po czym przelać zimną wodą i zemleć 2 razy w maszynce.Do zmielonego maku…

Mus z białej czekolady

Składniki: 100 g białej czekolady 4 żółtka 40 g cukru 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny 1 łyżka cointreau 200 ml gęstej śmietany Sposób wykonania:Czekoladę włożyć do rondelka, który wstawić do garnka wypełnionego wodą i rozpuścić na ogniu.W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać czekoladę, żelatynę oraz cointreau.Całość dokładnie wymieszać, wówczas dodać ubitą…

Mus czekoladowy z kawą

Składniki: 450 g czekolady 90 g masła 60 g cukru pudru 3 jajka 4 łyżki likieru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 500 ml śmietanki Sposób wykonania:Czekoladę razem z masłem rozpuścić.Następnie do żółtek dodać likier cukier puder oraz kawę.Całość dokładnie wymieszać dodając czekoladę. Na koniec dodać ubitą śmietanę, delikatnie połączyć i dodać białka ubite również na sztywną…