Składniki:• herbata karmelowa lipton piramidki 2 sztuki• wrzątek 500 ml• żelatyna 3-4 łyżeczki• cukier waniliowy 3-5 łyżek• esencja waniliowa 2 łyżki Sposób wykonania:Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do lekkiego napęcznienia. Zaparzamy herbatę w wrzątku – zostawiamy na 2 minuty. Dodajemy cukier i mieszamy, teraz odrobinę tej gorącej herbaty wlewamy do żelatyny i mieszamy. Gdy…
Kategoria: Desery
Lody
Lody waniliowe z nutką różaną
by Ewelosa • • 0 Comments
Desery
Brzoskwiniowy deser
by Jola • • 0 Comments
Składniki: 2 brzoskwinie 5 dag czarnych jagód 2 dag cukru sok z cytryny Sposób wykonania:Brzoskwinie przekroić na połówki usuwając z nich pestki.W otwory po pestkach wsypać jagody.Ułożyć je na folii aluminiowej i posypać cukrem oraz skropić sokiem z cytryny.Wstawić do rozgrzanego piekarnik i zapiekać około 25 minut Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Jolę…
Desery
Tiramisu z amaretto
by Monika • • 0 Comments
Budyń
Budyniowy deser z sherry
by Katarzyna • • 0 Comments
Składniki: 1 paczka budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 0,5 l mleka 3-4 łyżki sherry 1 opakowanie śmietany kremówki 4 połówki brzoskwiń z puszki Sposób wykonania:Do proszku budyniowego dodać cukier oraz odrobinę mleka.Całość dokładnie utrzeć.W między czasie zagotować resztę mleka, wówczas dodać budyń i nie przerywając mieszania ostudzić.Następnie dodać sherry, dokładnie wymieszać i dodać jeszcze 2/3…