Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Bakaliowe pomarańcze

Składniki:
25 dag maku
3 szklanki mleka
1/3 szklanki miodu
5 dag migdałów
po 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli, fig, skórki pomarańczowej kandyzowanej
6 pomarańczy
mięta

Sposób przyrządzenia:
Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 15 minut. Odcedzić, razem z migdałami trzykrotnie zemleć. Miód podgrzać w rondelku, wymieszać z makiem. Dodać resztę bakalii, wymieszać. Pomarańcze przekroić na pół ,wydrążyć. Miąższ oczyścić z błonek, pokroić, dodać do masy makowej, wymieszać. Masą makową napełnić pomarańcze, ozdobić listkami mięty.
Przepis nadesłany Ekspresowy konkurs bakaliowy  przez Barbara Renik

Lodowe kanapaki z migdałami

Składniki: ½ szkl. prażonych migdałów 2 gałki lodów waniliowych 4 duże ciasteczka z kawałkami czekolady Sposób wykonania:Migdały bardzo drobno posiekać.Następnie gałki lodów włożyć pomiędzy ciasteczka po czym je ścisnąć, aby powstały 2 kanapki.Na koniec brzegi kanapek obsypać migdałami. "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C

Czekoladowa tuba z orzechami

Składniki: 200 ml skondensowanego mleka słodzonego 30 dag czekolady 1 łyżka masła ½ szkl. prażonych orzechów 2 biszkopty Sposób wykonania:Do rondelka wrzucić masło, czekoladę oraz masło.Całość mieszając podgrzać aby powstała gładka masa, wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać połamane na kawałki biszkopty oraz orzechy.Całość wymieszać i przelać na blachę, wyłożoną folią aluminiową.Odstawić do zastygnięcia…

Pieprzne orzechy

Składniki: 4 jajka 375 g cukru 1 cukier waniliowy 60 g mielonych migdałów 60 g skórki z cytryny 20 g cynamonu 0,5 małej łyżeczki mielonych goździków 0,5 małej łyżeczki pieprzu mielonego Polewa: 250 g cukru pudru 1 esencja cytrynowa trochę gorącej wody 1 kostka margaryny Sposób wykonania: Jajka, cukier i cukier waniliowy rozcieramy razem a następnie…