Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieprzne orzechy

Składniki:

  • 4 jajka
  • 375 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g mielonych migdałów
  • 60 g skórki z cytryny
  • 20 g cynamonu
  • 0,5 małej łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 małej łyżeczki pieprzu mielonego

    Polewa:

  • 250 g cukru pudru
  • 1 esencja cytrynowa
  • trochę gorącej wody
  • 1 kostka margaryny

    Sposób wykonania:
     Jajka, cukier i cukier waniliowy rozcieramy razem a następnie dodajemy migdały, skórkę z cytryny, cynamon, goździki i pieprz. Z otrzymanego ciasta formujemy małe kulki i pieczemy aż się lekko zrumienią. W tym czasie dokładnie mieszamy ze sobą cukier puder, esencję cytrynową, odrobinę gorącej wody i kostkę margaryny – z tych składników ma powstać jednolita polewa. Na koniec gorące kulki maczamy w polewie.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Magdalenę Pieniążek

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *