Składniki:
- ¼ szkl. rodzynek
- ¼ szkl. brandy
- 2 zielone jabłka
- 3 łyżki masła
- 6 płatów ciasta francuskiego
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Rodzynki zalać brandy i odstawić na 10 minut.
W między czasie jabłka obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle aż zmiękną, wówczas dodać do nich rodzynki razem z brandy i odstawić do ostygnięcia.
Następnie płaty ciasta skropić olejem i ułożyć jeden na drugim.
Masę jabłkową ułożyć na samej górze i zwinąć roladę, którą ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 20 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Iwona Podgórna