Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strucla jabłkowa Iwony

Składniki:

  • ¼ szkl. rodzynek
  • ¼ szkl. brandy
  • 2 zielone jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 6 płatów ciasta francuskiego
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Rodzynki zalać brandy i odstawić na 10 minut.
    W między czasie jabłka obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle aż zmiękną, wówczas dodać do nich rodzynki razem z brandy i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie  płaty ciasta skropić olejem i ułożyć jeden na drugim.
    Masę jabłkową ułożyć na samej górze i zwinąć roladę, którą ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 20 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Iwona Podgórna

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *