Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik marchewkowo-bakaliowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 4 szklanki drobno startej marchewki
  • po pół szklanki siekanych orzechów i rodzynek

Sposób wykonania:

  1.  W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i goździki. W drugiej misce zmiksować olej z cukrem, cukrem waniliowym i stale ubijając, dodawać kolejno jajka. Gdy masa będzie puszysta – dodawać stopniowo wymieszane suche składniki, potem startą marchewkę i na końcu bakalie. Keksową formę posmarować masłem, posypać bułką tartą. Włożyć do niej ciasto i piec 60-80 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Po ostudzeniu piernik owinąć ściereczką i odstawić. Tak ciasto może „leżakować” nawet kilkanaście dni.
    Po kilku dniach piernik można przekroić na 2-3 warstwy, przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Magdalenę Pieniążek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *