Składniki:po 50 g orzechów włoskich, migdałów (bez łupiny), daktyli, fig i rodzynekpo 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny i pomarańczykieliszek koniaku 120 g masła 350 g cukrucukier waniliowy 8 żółtekkilogram tłustego twaroguwiśnie z konfitury do dekoracjiSposób przyrządzenia:Orzechy, migdały, daktyle i figi posiekać. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami i skórką z cytryny oraz pomarańczy. Bakalie zalać…
Kategoria: Desery
Desery
Pischinger orzechowy Julianny
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki:1 opakowanie wafli tortowych2 czekolady gorzkie180 g cukru pudru250 ml śmietanki 12%100 g drobno posiekanych orzechów (lub skórki pomarańczowej) 2-3 krople aromatu – rumowego lub migdałowego, Sposób przyrządzenia:Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, wkładamy pokruszoną czekoladę. Garnek wstawiamy do kąpieli wodnej, składniki mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, mieszamy do chwili otrzymania jednolitej masy. Gotujemy…
Kisiel
Smaczny kisielek z bakaliami
by Teresa Woroniecka • • 0 Comments
Składniki:1 gotowy kisiel wiśniowy lub żurawinowy0,25 l wody0,25 l soku wiśniowego2 łyżki cukruBakalie: rodzynki, żurawina, płatki migdałowe Sposób przyrządzenia:W 1/2 szklanki wody rozpuścić dokładnie kisiel. Zagotować wodę z cukrem, dodać sok, a następnie wlać wymieszany z wodą kisiel. Chwilę gotować. Do salaterek włożyć na dno po łyżeczce rodzynek i żurawin. Bakalie zalać gorącym kisielem i…
Desery
Blok czekoladowy z bakaliami Dominiki
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki500 g mleka w proszku1 szklanka cukru1 kostka margaryny lub masła3/4 szklanka wody5 łyżek kakaobakalie : rodzynki, orzechy itp. ciastka, wafelki(pokruszyć) Sposób przyrządzenia:Masło, kakao, wodę i cukier zagotować, rozpuścić. Do lekko ostudzonej masy dodawać powoli mleko w proszku ciągle mieszając. Wrzucić bakalie, ciastka i dokładnie wymieszać. Masę rozprowadzić w przygotowanej formie.
Desery
Napój mleczny z czekoladą
by Jagoda • • 0 Comments
Składniki: 4 kostki czekolady 3 szkl. mleka 2 gałki lodów kawowych mielony cynamon Sposób wykonania:Mleko wlać do małego rondelka, po czym wrzucić do niego kawałki czekolady, wówczas trzymać na małym ogniu do momentu, aż zacznie się gotować, wówczas szybko przelać do blendera i miksować ok. 30 sekund.Następnie przelać napój do wysokich szklanek położyć po gałkę…