1 opakowanie wafli tortowych
2 czekolady gorzkie
180 g cukru pudru
250 ml śmietanki 12%
100 g drobno posiekanych orzechów (lub skórki pomarańczowej)
2-3 krople aromatu – rumowego lub migdałowego,
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, wkładamy pokruszoną czekoladę. Garnek wstawiamy do kąpieli wodnej, składniki mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, mieszamy do chwili otrzymania jednolitej masy. Gotujemy w kąpieli, aż masa stanie się gęsta, jak gęsta śmietana. Wsypujemy orzechy lub skórkę. Po ostygnięciu dodajemy aromat. Wafle smarujemy masą. (ostatniego wafla nie smarować). Zawijamy w folię lub papier, wstawiamy do lodówki, obciążamy deską. Wafle powinny leżeć w chłodzie ok. 24 godz. Przed podaniem pokroić na kawałki.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.