Naleśniki:
25 dkg mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1 jajko
2 żółtka
sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Topping:
½ szklanki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
¾ szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
świeże truskawki w plastrach – ilość wg uznania
Sposób przyrządzenia:
W małym rondlu wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą, wodę, sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż polewa zacznie gęstnieć. Schłodzić, dodać truskawki, wymieszać.
Farsz:
1 szklanka dobrej śmietany kremowej
twaróg śmietanowy – ilość wg uznania
2 łyżki cukru
olejek waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Śmietanę mocno schłodzić, używając miksera lub ręcznie ubić na sztywną pianę. Dodać twaróg, cukier, olejek waniliowy, delikatnie wymieszać.
Na każdy naleśnik nakładać odpowiednią ilość farszu, zwinąć. Całość obficie polać przygotowanym wcześniej toppingiem truskawkowym. Udekorować listkami mięty.