Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciasta

Ciasta

Zapraszamy do naszej kolekcji przepisów kulinarnych na ciasta. Znajdziesz tutaj ponad 1500 różnych ciast od mazurków babek po te bardziej egzotyczne, serniki.

Lubisz Ciasta – polub je na Facebook'u:

Babka z maku na śmietanie

Składniki: 200 g maku 100 g cukru pudru 300 ml śmietanki 200 g bułki maślanej ½ startej laski wanilii 50 g migdałów Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie odsączyć go i zemleć trzykrotnie razem z migdałami, wówczas dodać połowę cukru puder i całość utrzeć. Następnie…

Spód migdałowy do ciast

Składniki: 350 g migdałów 3 białka 1 żółtko 3 łyżki mąki 250 g cukru pudru 3 łyżki mleka Sposób wykonania: Zmielone migdały utrzeć razem z cukrem po czym dodać ubite białka, mleko, żółtka oraz mąkę. Całość odkładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około…

Placek z masą makaronikową

Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko łyżka skondensowanego mleka 150 g wiórków koksowych ¾ szkl. cukru pudru 2 wafle 3 białka ½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru po czym dodać wiórki, skórkę pomarańczową oraz drobno pokruszone wafle. Ciasto lekko rozmrozić po czym wylepić nim dno i…

Placek francuski z winogronami

Składniki: mrożone ciasto francuskie 250 g jeżyn 250 g winogron 50 g herbatników ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki zmielonych goździków 2 jajka ½ szkl. śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić po czym wyłożyć ciastem dno i boki formy skropionej zimną wodą. Następnie ciasto posypać pokruszonymi herbatnikami a na…

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko 2 szkl. mleka 4 łyżki cukru 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 żółtka 100 g mielonych migdałów ½ łyżeczki aromatu rumowego słoik brzoskwiń Sposób wykonania: Mleko zagotować razem z cukrem po czym dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtka oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać aby masa zgęstniała, wówczas dodać do niej migdały…