Składniki: 500 g mąki 1 szkl. mleka sól 40 g drożdży 50 g cukru 2 jajka 250 g masła Sposób wykonania: Do mąki wlać mleko, dodać jajka, szczyptę soli, pokruszone drożdże, łyżkę masła oraz połowę cukru. Całość dokładnie zagnieść. Następnie pozostałe masło utrzeć z cukrem. Drożdżowe ciasto rozwałkować i rozłożyć na nim masło cukrem. Nakryć…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Ciasto na mazurki
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka Sposób wykonania: Żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sito. Następnie masło posiekać razem z masłem, wówczas dodać jeszcze cukier oraz żółtka. Całość dokładnie zagnieść na twarde ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Ciasta kruche
Ciasto półkruche
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: 500 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu 200 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 2 łyżki śmietany Sposób wykonania: Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodać do niej tłuszcz. Całość posiekać nożem. Całość dokładnie zagnieść w trakcie dodając śmietanę aby…
Ciasta kruche
Ciasto kruche klasyczne
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: 300 g mąki 200 g tłuszczu 150 g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli ¼ laski wanilii Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem po czym dodać tłuszcz i całość posiekać. Następnie żółtka wymieszać z aromatem oraz solą po czym przelać je do mąki. Całość dokładnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić…
Ciasta
Ciasto z serkiem mascarpone
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: koncentrat ciasta biszkoptowego masło 300 g serka mascarpone 3 łyżki likieru amaretto 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 żółtka 100 g cukru pudru gorzka czekolada Sposób wykonania: Ciasto upiec według przepisu na opakowaniu. W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek mascarpone. Gdy masa zgęstnieje podzielić ją…