Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka skrobi
- 1 szklanka mąki zwykłej
- 1 szklanka cukru
- sok z cytryny – – według smaku
- proszek do pieczenia
Składniki: 5 szkl. mąki krupczatki 12 łyżek masła 1 szkl. cukru ½ szkl mleka 50 g drożdży 3 jajka 1 szkl. rodzynek sól Sposób wykonania: Do mąki dodać masło oraz cukier i całość dokładnie wymieszać. Następnie drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i przelać do ciasta. Ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy…
Składniki: 750 g twarożku 3 jajka 3 szkl. mąki 3 łyżki masła sól śmietana Sposób wykonania: Do twarożku wbić jaja dodać masło oraz sól. Całość dokładnie wymieszać stopniowo wsypując mąkę. Z masy zrobić wałeczki, które pokroić na mniejsze kawałki i smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać polane śmietaną.
Składniki: 4/5 szkl. masła 2 1/3 szkl. mąki ½ łyżeczki soli 2 jajka 1 szkl. wody Sposób wykonania: Mąkę posiekać razem z mąką po czym wbić jajko o wylać 1 szklankę wody. Całość dokładnie wyrobić po czym wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować.