Składniki: ½ szkl. oleju 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 3 jajka szczypta soli 5 dag drożdży ½ kg mąki 300 g truskawek Sposób wykonania: Drożdże rozkruszyć i zalać je mlekiem, dodać jeszcze olej, sól oraz cukier i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jajka, nie mieszając ostawić pod przykryciem ponownie na noc. Na drugi…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Rolada dwukolorowa
by Celina Tutak • • 0 Comments
Składniki: 100 g wiórków koksowych ½ kotki masła 80 g cukru pudru 300 g herbatników 30 g masła 100 g cukru ½ szkl. mleka 30 g kakao Sposób wykonania: Masło, cukier oraz wiórki dokładnie zmiksować. Następnie do rondelka wrzucić masło, cukier, kakao oraz mleko i całość rozpuścić trzymając rondelek na małym ogniu, wówczas dodać pokruszone…
Ciasta
Ciasto serowe z galaretką
by Antoni Turczyn • • 0 Comments
Składniki: 3 waniliowe serki homogenizowane 4 op. galaretek różnych smaków ( w tym galaretka koloru żółtego) Sposób wykonania: Galaretki przyrządzić według opisu na opakowaniu ( oprócz żółtej galaretki) Gdy stężeją pokroić je w małą kosteczkę, która ułożyć na dnie brytfanny. Następnie żółta galaretkę również rozpuścić w gorącej wodzie a gdy ostygnie dodać ją do serka…
Ciasta drożdrzowe
Ciasto drożdżowe które zawsze się uda
by Patrycja Hołda • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg masła 4 dkg drożdży ½ kg drobno zmielonej pszenicy1 jajko 1 ½ cukru waniliowego starta skórka z cytryny 8 dkg miodu Sposób przyrządzenia W garnuszku zagrzać mleko żeby było letnie, rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do miski, dodać masło, jajko, miód, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Zalać rozczynem i…