Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciasta

Ciasta

Zapraszamy do naszej kolekcji przepisów kulinarnych na ciasta. Znajdziesz tutaj ponad 1500 różnych ciast od mazurków babek po te bardziej egzotyczne, serniki.

Lubisz Ciasta – polub je na Facebook'u:

Keks Iwony

 

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • 15 dkg margaryny
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • ½ szklanki gotowych bakalii do keksa
  • 2 dkg bułki tartej do formy
  • 2 dkg masła do formy

 

Piernik Iwony

Składniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 1 ½ kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżki sody oczyszczonej 5 dkg rodzynek 10 dkg mielonych orzechów włoskich 1 paczuszka przyprawy do pierników 2 łyżki miodu płynnego tłuszcz do posmarowania formy Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z sodą oraz…

Ciasto piegusek Ewy

Składniki: 30 dkg mąki 1 szklanki maku 30 dkg cukru 4 jajka kostka margaryny 1 szklanka mleka opakowanie proszku do pieczenia aromat do ciasta/migdałowy/ tłuszcz do posmarowania foremki Sposób przyrządzenia: Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać mak i dalej ucierać. Wlać mleko, a na koniec dodać ubitą…

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Składniki: 15 dkg łuskanych orzechów laskowych 10 dkg masła 15 dkg masła 15 dkg cukru pudru 5 dużych jajek ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 stołowa łyżka rumu 4 stołowe łyżki miąższu bułki drobno utłuczony gożdzik cukier puder do posypania ciasta dżem morelowy lub brzoskwiniowy Sposób przyrządzenia: Orzechy uprażyć zdjąć skórkę, zemleć drobno w młynku. Masło…

Przekładaniec z owocami

Składniki: 25 dkg serka homogenizowanego/ waniliowy/ 1 litr naturalnego jogurtu 4 łyżki żelatyny 1 opakowanie cukru waniliowego ¾ szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń w syropie 15 dkg mrożonych malin lub truskawek Sposób przyrządzenia: serek waniliowy zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem, i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Ostudzić, delikatnie połączyć z masą…