Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik Iwony

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 ½ kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 5 dkg rodzynek
  • 10 dkg mielonych orzechów włoskich
  • 1 paczuszka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • tłuszcz do posmarowania formy

    Sposób przyrządzenia:
    Mąkę wymieszać z sodą oraz kakao i przesiać do miski. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i wbijać w trakcie ucierania po jednym żółtku. Dodać powidła śliwkowe, mleko, porcjami wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Na końcu dodać rodzynki i posiekane orzechy włoskie ,przyprawę do piernika i płynny miód, dokładnie wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia natłuszczonej foremki , przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Upieczony ,zimny piernik polewamy polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *