Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 ½ kostki margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 5 dkg rodzynek
- 10 dkg mielonych orzechów włoskich
- 1 paczuszka przyprawy do pierników
- 2 łyżki miodu płynnego
- tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z sodą oraz kakao i przesiać do miski. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i wbijać w trakcie ucierania po jednym żółtku. Dodać powidła śliwkowe, mleko, porcjami wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Na końcu dodać rodzynki i posiekane orzechy włoskie ,przyprawę do piernika i płynny miód, dokładnie wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia natłuszczonej foremki , przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Upieczony ,zimny piernik polewamy polewą czekoladową.