Składniki:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg cukru pudru
- 15 dkg margaryny
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- ½ szklanki gotowych bakalii do keksa
- 2 dkg bułki tartej do formy
- 2 dkg masła do formy
Sposób przyrządzenia:
Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodając kolejno jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ucieramy tak długo, aż masa będzie puszysta. Bakalie oprószamy mąka i dodajemy do ciasta. Bakalie równo rozłożą się w cieście. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przelać ciasto, włożyć do piekarnika o temperaturze 180-200 stopni około godziny. Wyłożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.