Składniki:
- 30 dkg mąki
- 1 szklanki maku
- 30 dkg cukru
- 4 jajka
- kostka margaryny
- 1 szklanka mleka
- opakowanie proszku do pieczenia
- aromat do ciasta/migdałowy/
- tłuszcz do posmarowania foremki
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać mak i dalej ucierać. Wlać mleko, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przelać do foremki wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Upieczone, gotowe ciasto można przekroić, przełożyć powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem lub podawać polane czekoladą z posypanymi wiórkami kokosowymi.