Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto piegusek Ewy

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 1 szklanki maku
  • 30 dkg cukru
  • 4 jajka
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • aromat do ciasta/migdałowy/
  • tłuszcz do posmarowania foremki

    Sposób przyrządzenia:
    Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać mak i dalej ucierać. Wlać mleko, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przelać do foremki wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Upieczone, gotowe ciasto można przekroić, przełożyć powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem lub podawać polane czekoladą z posypanymi wiórkami kokosowymi.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *