Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik amaretto

 

Składniki:

  • 5 dkg kruchych ciasteczek migdałowych
  • 30 dkg masła
  • 3 jajka
  • 8 dkg cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 6 dkg mąki
  • 6dkg mielonych migdałów
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka moreli
  • budyń waniliowy z cukrem
  • ½ litra mleka
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny instant

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ciasteczka pokruszyć .Masło stopić i wystudzić. Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru pudru i cukru waniliowego, utrzeć delikatnie połączyć z pianą. Mąkę, migdały ciasteczka i proszek do pieczenia wymieszać, porcjami wsypywać do masy jajecznej i ucierać. Dodać stopniowo masło, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze180 stopni około 30 minut. Wyjąć ostudzić morele osączyć. Budyń ugotować w/g przepisu, z cukrem waniliowym ostudzić, wymieszać z mielonymi migdałami. Zalewę z moreli zagotować, dodać żelatynę. Ostudzić. Upieczone ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta wylać wystudzony budyń z mielonymi migdałami, przykryć drugą połówką ciasta i poukładać pokrojone na plasterki morele, skropić likierem amaretto i polać stężającą się zalewą z moreli. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Przed podaniem posypać czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *