Składniki: 30 dkg mąki 1 szklanki maku 30 dkg cukru 4 jajka kostka margaryny 1 szklanka mleka opakowanie proszku do pieczenia aromat do ciasta/migdałowy/ tłuszcz do posmarowania foremki Sposób przyrządzenia: Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać mak i dalej ucierać. Wlać mleko, a na koniec dodać ubitą…
Tag: piegusek
Ciasta
Pyszny piegusek z bakaliamii
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła roślinnego
- 7 jajek (białka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag. bakalii
- gotowy lukier
Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier. Białka ubić. Do ubitych białek dodawać stopniowo suche składniki, stopione i przestudzone masło i bakalie. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu polać lukrem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez Dominika Ołdziejewska
Ciasta
Piegusek
by Dana • • 0 Comments
Składniki: – 40 dkg mąki (2 szklanki), – 25 dkg margaryny, – 35 dkg cukru (1 1/2 szklanki), – 4 jajka, – łyżeczka proszku do pieczenia, – szklanka mleka, – szklanka maku, – tłuszcz i tarta bułka do formy. Wykonanie: Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką przesianą z…