Składniki: 13 dkg miękkiego masła 10 dkg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek , sól 3 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dkg mielonych orzechów włoskich2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków 40 ml winiaku masło, bułka tarta ¼ litra syropu cukrowego szklanka śmietany Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty…
Kategoria: Ciasta
Ciasta czekoladowe
Ciasto czekoladowo-migdałowe
by Aleksnadra Szlendak • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg czekolady deserowej 15 dkg miękkiego masła 30 dkg cukru 4 jajka 30 dkg mielonych migdałów 15 dkg maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml whisky masło i bułka tarta do foremki cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: Piekarnik włączyć na temperaturę 175 stopni. Foremkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Czekoladę zetrzeć…
Babki
Babka z czekoladą
by Ewelina Olejarczyk • • 0 Comments
Składniki: 18 dkg masła 20 dkg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki rumu 5 jajek 20 dkg maki 10 dkg mąki ziemniaczanej 10 dkg czekolady zmielonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta 15 dkg czekolady do polewy Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Kolejno dodawać jajka.…