Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciasta

Ciasta

Zapraszamy do naszej kolekcji przepisów kulinarnych na ciasta. Znajdziesz tutaj ponad 1500 różnych ciast od mazurków babek po te bardziej egzotyczne, serniki.

Lubisz Ciasta – polub je na Facebook'u:

Placek marmurkowy

Składniki: 1 ¾ szklanki cukru pudru 1 ¾ szklanki mąki kostka masła proszek do pieczenia 2 łyżki kakao 1-2 łyżki mleka cukier waniliowy tłuszcz i tarta bułka do foremki Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie dodać po łyżce cukier puder i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek,…

Strucla drożdżowa Iwony

Składniki: ½ kg mąki 5 dkg drożdży szklanka mleka 2 żółtka 2 jajka 12 dkg cukru 10 dkg masła roślinnego otarta skórka z cytryny Masa  makowa: 30 dkg maku 20 dkg cukru 2 białka 5 dkg masła roślinnego aromat migdałowy smażona skórka pomarańczowa 1 szklanka rodzynek ½ szklanki orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Drożdże rozetrzeć w…

Świąteczny piernik Iwony

Składniki: 80 dkg mąki ½ kg sztucznego miodu ½ kg cukru 4 jajka szklanka mleka 5 dkg masła 3 torebki przyprawy do piernika 1 szklanka rodzynek ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder Sposób przyrządzenia: Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać. Gdy…

Makowiec na ucieranym cieście

Składniki: 25 dkg masła 25 dkg mąki 25 dkg cukru 5 dkg mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: ½ kg maku 25 dkg cukru 1 dkg drożdży 2 jajka olejek migdałowy Sposób przyrządzenia: Utrzeć masło z cukrem, ucierając dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą…

Świąteczny keks Iwony

Składniki:

 

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg rodzynek
  • ½ szklanki  posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 szt pokrojonych w paseczki fig
  • 10 suszonych pokrojonych w paski moreli
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania bakalii
  • ½ szklanki kandyzowanych owoców wiśni
  • 10 szt pokrojonych w paseczki daktyli