Składniki:
- 1 kg twarogu
- łyżka masła
- 4 żółtka
- łyżka sody oczyszczonej
- kminek
- sól
Składniki: 1 łyżeczka bulionu 1 łyżka białego wina 1 łyżka soku z cytryny 3 żółtka 100 g sklarowanego masła 30 g śmietany sól pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Bulion wymieszać razem z żółtkiem, winem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Następnie ubijać całość na pianę w kąpieli wodnej. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo masło po…
Składniki: 4 żółtka 200 ml wywaru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wermutu 1 łyżka posiekanego estragonu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól biały pieprz Sposób przygotowania: Żółtka wbić do miski, którą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodać sól i pieprz, cały czas mieszając dolewać wywar. Gdy sos zgęstnieje dodać estragon, natkę…
Składniki: 14 żółtek 300 g cukru 2 opakowanie cukru waniliowego 250 ml spirytusu 95% 250 ml czystej wódki Sposób wykonania: Żółtka przetrzeć przez sito po czym utrzeć je z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie nie przerywając ucierania dodać powoli wódkę oraz spirytus. Likier przetrzeć przez sito i przelać do butelek. Wstawić do lodówki.