Składniki: 50 g czekolady w proszku 8-12 żółtek 250 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 ml mleka 200 ml brandy 250 ml spirytusu 95% Sposób wykonania: Żółtka przetrzeć przez sito po czym utrzeć je z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie czekoladę rozpuścić, ostudzić i wymieszać z masą jajeczną. Nie przerywając ucierania dolewać stopniowo brandy…
Tag: żółtka
Rum
Poncz angielski
by Justyna Dworak • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. możnej herbaty ½ torebki cukru waniliowego ½ cytryny 2-3 żółtka ½ szkl. cukru ½ szkl. rumu Sposób wykonania: Herbatę wymieszać cukrem waniliowym oraz pokrojona cytryną po czym zagotować pod przykryciem, wówczas przecedzić. Następnie żółtka utrzeć z dodatkiem cukru i nie przerywając ucierania dodawać herbatę. Całość trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Zestawić…
Ciastka
Kruche ciasteczka w cukrze
by Kornelia Szymanowska • • 0 Comments
Składniki: 250 g tortowej mąki 180 g masła 100 g cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego ½ łyżeczki startej skórki z cytryny żółtko 4 łyżki mleka 2/3 szkl. brązowego cukru Sposób wykonania: Mało, cukier, cukier puder oraz skórkę z cytryny zmiksować dokładnie ze sobą. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto z którego uformować wałeczki. Zawinąć je…
Wódka
Poncz na żółtkach z herbatą
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. cukru 2 żółtka 1 ½ szkl. rumu zaparzona herbata Sposób wykonania:Żółtka utrzeć do białości z dodatkiem cukru po czym dodać rum i dokładnie wymieszać.Przelać do szklanek i uzupełnić herbatą.
Wódka
Poncz na żółtkach z malagą
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: 2/3 szkl. cukru 2 żółtka 4 szkl. malagi Sposób wykonania:Żółtka utrzeć razem z cukrem do białości po czym rozprowadzić je gorącą malagą.Postawić na małym ogniu i ubijać trzepaczką aż poncz stanie się gorący (nie doprowadzić do wrzenia!).