Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żółtka

Mleczny sos

Składniki: 2 szkl. mleka 2-4 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego ¼ szkl. cukru Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia. W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem i dodać je do mleka razem z cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Lany chrust

Składniki: 6 żółtek 3-4 łyżeczki cukru sól 1/3 szkl. mąki 600 g tłuszczu Sposób wykonania:Żółtka utrzeć razem z cukrem do białości, wówczas dodać szczyptę soli oraz trochę mąki( ciasto powinno być rzadkie).Całość dokładnie wymieszać.Następnie ciasto lać przez lejek na rozgrzany tłuszcz.Smażyć aż się zarumienią, wówczas je odcedzić i posypać cukrem pudrem.