Składniki:
- 1 kg korzenia selera
- ½ kg ziemniaków
- ½ szkl mleka
- 8 łyżek masła
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- oliwa z oliwek
- sól
Składniki: ½ kg ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania; Ziemniaki pokroić w plastry, które zalać osoloną wodą i gotować około 7 minut. Po tym czasie je odcedzić i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniku. Następnie na silnie rozgrzanej oliwie wrzucić liście rozmarynu a potem ziemniaki. Smażyć…
Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1200 g ziemniaków 1 kg rzepy 4 szkl gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania; Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Rzepę również obrać i pokroić w kostkę po czym wymieszać z ziemniakami. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wsmarowanego masłem i czosnkiem. Następnie śmietanę odgrzać na małym ogniu, doprawić…
Składniki: 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek ¼ szkl posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku 700 g ziemniaków 1 łyżeczka soli pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę, czosnek, pietruszkę oraz oliwę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ziemniaki pokroić w plasterki i wymieszać z puree. Doprawić do smaku solą. Rozłożyć całość na cienką warstwę…