Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ziemniaczane

Ziemniaki smażone

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól Sposób wykonania: Ziemniaki obrać po czym pokroić je w kostkę. Następnie wrzucić je na rozgrzany olej i smażyć na małym ogniu co jakiś czas potrząsając patelnią. W trakcie dodać kawałek masła i rumienimy. Odstawić na 10 minut po czym je posolić i podajemy.

Ziemniaki pieczone w mundurkach

Składniki: 1,2 kg dużych ziemniaków 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie wyszorować po czym osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie owinąć ziemniaki w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1,10minut. Po tym czasie folie odwinąć, naciąć i w otwór włożyć kawałek masła. Oprószyć je przed podaniem jeszcze masłem.

Kluski ziemniaczane Kamila

Składniki: 800 g ziemniaków 200 g czerstwej bułki 200 ml mleka 100 g maki pszennej 1 jajko sól Sposób wykonania:  Obrane ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 20 minut po czym je odcedzić i wyciskać praską do ziemniaków. Następnie bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do ziemniaków. Dodać jeszcze mąkę, szczyptę soli oraz…

Ziemniaki z niespodzianką

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag pieczarek 1 cebula garść posiekanej zieleniny sól pieprz rosół z kostki Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać drobno pokrojone pieczarki, udusić po czym dodać posiekaną zieleninę, wymieszać i doprawić do smaku. Następnie z ziemniaków ściąć czubki z jednej strony, z drugiej natomiast lekko przyciąć aby…

Polskie kopytka i włoskie gnocchi

Kopytka Składniki: 20 dag mąki pszennej 50 dag ugotowanych ziemniaków zimnych ziemniaków 1 lub 2 jajka sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmielone ziemniaki, mąkę i jajka. Zagnieść ciasto, posolić. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrobić. Tak przygotowane ciasto formować…