Skład:
- kilka naleśników
- opakowanie szpinaku mrożonego (najlepszy jest mrożony w brykietach)
- kostka twarogu
- czosnek
- mleko
- 15 g startego sera
- pomidor
- bazylia
Świeży 1 kg szpinaku opłukać , usunąć ogonki wrzucić na osolona wrząca wodę i parzyć przez ok 2 minuty . Odcedzić na durszlak poczekać aż przestygnie . W międzyczasie posiekać czosnek ile kto lubi (ja daje 6-8 ząbków ale można również mniej lub więcej) , na patelni rozgrzać tłuszcz (ja preferuje extra virgin olive oil…
Składniki: – bagietka lub bulka wrocławska – szpinak mrożony (lub świerzy zblanszowany) – pieczarki (2 razy więcej niż szpinaku) – czosnek – tymianek (może być suszony) – mozarella – oliwa Virgin Wykonanie: Bułkę kroimy w ukośne plastry. Smaruje pędzlem maczanym w oliwie z jednej strony. Szpinak odparowujemy na patelni, na drugiej smażymy pokrojone pieczarki i…
Składniki: – paczka canneloni (lub 5-6 sztuka na osobę) – mrożony szpinak (paczka) – serek Riccotta lub serek topiony na zastępstwo – 2 ząbki czosnku – ser żółty – odrobina masła sos pomidorowy – puszka pomidorów – cebula – 3 ząbki czosnku – oregano – bazylia beszamel – łyżka mąki – masło – szklanka mleka…