Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Canneloni ze szpinakiem

Składniki:


– paczka canneloni (lub 5-6 sztuka na osobę)
– mrożony szpinak (paczka)
– serek Riccotta lub serek topiony na zastępstwo
– 2 ząbki czosnku
– ser żółty
– odrobina masła
sos pomidorowy
– puszka pomidorów
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– oregano
– bazylia
beszamel
– łyżka mąki
– masło
– szklanka mleka
– gałka muszkatołowa (dwie szczypty)

Wykonanie:
Przygotowujemy prosty sos pomidorowy z podanych składników: podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek, posiekane pomidory z puszki, oregano i bazylię przyprawiamy do smaku.
W międzyczasie rozmrażamy szpinak, dodajemy czosnek, podsmażamy z małą ilością masła i na koniec dodajemy ser topiony, wszystko dokładnie mieszamy. Jęsli masz czas można pozostawić aby ostygło i dodać jajko i dokładnie wymieszać
Przyszedł czas na beszamel. Na maśle sporządzamy lekką zasmażkę z mąką, kiedy gotowe dodajemy mleko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dwie szczypty gałki muszkatołowej.
Do brytfanki wlewamy cały beszamel i równo rozprowadzamy.
Canneloni (niektórzy gotują nakaron wcześniej – nie trzeba) szpinakiem z serkiem tak, aby je napełnić do pełna (najlepiej użyć takiego worka do dekorowanie tortów, układamy w brytfance.
Całość zalewamy równomiernie sosem pomidorowym i na koniec utartym serem.
Wszystko zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

6 comments for “Canneloni ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *