Świeży 1 kg szpinaku opłukać , usunąć ogonki wrzucić na osolona wrząca wodę i parzyć przez ok 2 minuty . Odcedzić na durszlak poczekać aż przestygnie . W międzyczasie posiekać czosnek ile kto lubi (ja daje 6-8 ząbków ale można również mniej lub więcej) , na patelni rozgrzać tłuszcz (ja preferuje extra virgin olive oil czyli oliwę z oliwek) wrzucić czosnek po ok 30 sekundach wrzucić ostudzony i przesiekany na desce szpinak przesmażyć jakieś 2 minuty doprawić pieprzem a na koniec posypać obficie tarkowanym żółtym serem i przykryć , wyłączyć gaz . Potrawa jest gotowa za jakieś 10 minut po rozpuszczeniu sera . U mnie w domu nawet dzieciaki to lubią . Smacznego Ewa
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi
2 comments for “Szpinak „zapiekany” na patelni”