Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zdrowa

Zupa kartoflanka z porami

Składniki: 4 ziemniaki ½ szklanki zielonego konserwowego groszku 1 por/ biała część/ 1 ½ szklanki rosołu drobiowego 2 łyżki śmietany sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, ugotować w drobiowym rosole i zmiksować. Pora białą część umyć, oczyścić i pokroić w talarki. Włożyć…

Zupa kartoflana z kiszoną kapustą

Składniki: 4 ziemniaki pokrojone w kosteczkę 1 litr rosołu drobiowego 1 posiekana cebula 2 plastry wędzonego boczku 20 dkg kiszonej kapusty 3 łyżki śmietany garść posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w rosole. Kapustę poszatkować. Cebulę obrać, posiekać drobniutko i dusić z wodą/ 4…

Sałatka z fasolki szparagowej i krewetek

Składniki: 25 dkg fasolki szparagowej 15 dkg gotowanych krewetek 10 orzechów laskowych szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, podzielić na  części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jądra orzechów laskowych obrać z brązowego naskórka, pozostawić w całości lub posiekać. W miseczce wymieszać wszystkie składniki, dodać przyprawy, oliwę,…

Sałatka z fasoli szparagowej

Składniki: 20 dkg fasolki szparagowej 10 dkg zielonego groszku 5 dkg zielonej cebulki lub szczypiorku 5 dkg marynowanej czerwonej papryki 1 ugotowane na twardo jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego posiekana natka pietruszki sól, biały pieprz zielona sałata Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, każdy strąk podzielić na 4 – 5 części, ugotować…