Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- Pudełeczko twarożku z ziołami prowansalskimi
- 1 średni ogórek
- 1 łyżeczka masła
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżki śmietany kremówki
- 1 kromka pieczywa tostowego
- ½ szklanki rosołu warzywnego
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać ziemniaki, podlać rosołem i gotować około 20 minut. Przed końcem gotowania wrzucić pokrojony ogórek. Twarożek wymieszać z ziołami i dodać do ziemniaków. Z pieczywa tostowego zrobić grzanki. Zupę wylać na talerze, posypać grzankami i łyżką położyć kleks śmietany.