Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zdrowa

Fasolka szparagowa z wołowiną

Składniki: 1 kg wołowiny bez kości 1 kg fasoli szparagowej 30 dkg pomidorów 1 cebula natka pietruszki, bazylia, nać kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, pokroić w kostkę zalać minimalną ilością wody (tak aby mięso było przykryte, gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie, a bulion zredukuje się do minimum. Dodać obraną i pokrojoną…

Fasolka szparagowa z udkami kurczaka pieczona

Składniki: 3 udka z kurczaka (górne części) 25 dkg fasolki szparagowej 1 duża cebula oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Fasolkę umyć, podzielić strąki na mniejsze części. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, dodać fasolkę i gotować 8 minut, pod koniec gotowania dodać cebulę, odcedzić. Udka z…

Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem

Składniki: 40 dkg fasolki szparagowej 40 dkg dowolnego mięsa pieczonego 2 łyżki masła 1 jajko 1 cebula 1 szklanka rosołu posiekana zielona pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć fasolkę, gotować przez 10 minut ( musi być chrupiąca ale nie twarda), odcedzić. Mięso pokroić na…

Na nowo odkrywamy miód!

Już starożytni Egipcjanie przykładali plastry miodu do ran, oparzeń lub sączących owrzodzeń. Użycie miodu w celach leczniczych zanotowano już w papirusie Ebersa – najstarszym zachowanym elementarzu sztuki lekarskiej, datowanym na 1550 rok p.n.e.   W dzisiejszych czasach, naturalny miód, stosowany przy leczeniu ran, przeżywa swój renesans. – Początkowo byłem dość sceptyczny – przyznaje Arne Simon,…