Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kartoflanka z porami

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • ½ szklanki zielonego konserwowego groszku
  • 1 por/ biała część/
  • 1 ½ szklanki rosołu drobiowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, ugotować w drobiowym rosole i zmiksować. Pora białą część umyć, oczyścić i pokroić w talarki. Włożyć do garnka razem z groszkiem, połączyć z  zupą, gotować jeszcze około 5-10 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na końcu dodać sok z cytryny i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym, lub białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *