Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekanki

Zapiekanka z serem i grzybami

Składniki: 50 dkg grzybów (kurki, podgrzybki, borowiki) 1 cebula 3 łyżki oleju ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki śmietany chleb tostowy masło ser żółty w plastrach sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, chwilę smażyć razem,…

Zapiekanka z selerów

Składniki: 750 g selerów z nacią 750 g ziemniaków 2 kości wołowe ze szpikiem anyżek 3/4 szklanki śmietany 150 g twardego sera Sposób przyrządzenia: Odciąć nać z selerów, umyć, drobno posiekać, selery umyć, obrać i pokrajać w kawałki. Obrane ziemniaki pokrajać w plasterki i ugotować w osolonej wodzie. Ułożyć na wysmarowanym masłem półmisku do zapiekania.…

Zapiekanka myśliwska

Składniki: 1 kg ziemniaków 800 g cebuli 500 g mięsa z dziczyzny (sarna, zając) lub 400 g mięsa wołowego 200 g masła pół szklanki śmietany listek laurowy 2—3 goździki po 2—3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 4 ogórki konserwowe tarta bułka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Jeżeli nie ma mięsa z dziczyzny, zamarynować…

Zapiekanki z sardynkami

Składniki: sardynki w oleju 3 pomidory 6 kromek chleba tostowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka mielonej gorczycy majonez ser żółty w plastrach (po 2 na kromkę chleba) Sposób przyrządzenia: Sardynki obsączyć z oliwy na sicie. Jajko obrać, pokroić w plastry. Majonez wymieszać z gorczycą. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.…