Składniki:
- 50 dkg grzybów (kurki, podgrzybki, borowiki)
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- ½ szklanki śmietany
- chleb tostowy
- masło
- ser żółty w plastrach
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, chwilę smażyć razem, podlać bulionem i dusić aż płyn odparuje. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać do chłodnych grzybów, wymieszać, ewentualnie doprawić. Chleb tostowy posmarować masłem, ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, dodać grzyby i całość pokryć plastrami sera. Zapiekać w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.