Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z serem i grzybami

Składniki:

    • 50 dkg grzybów (kurki, podgrzybki, borowiki)
    • 1 cebula
    • 3 łyżki oleju
    • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    • ½ szklanki śmietany
    • chleb tostowy
    • masło
    • ser żółty w plastrach
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, chwilę smażyć razem, podlać bulionem i dusić aż płyn odparuje. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać do chłodnych grzybów, wymieszać, ewentualnie doprawić. Chleb tostowy posmarować masłem, ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, dodać grzyby i całość pokryć plastrami sera. Zapiekać w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *