Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka warzywna

 

Składniki:

    • 2 bakłażany
    • 30 dkg cukinii
    • 3 pomidory
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 słodkie kolorowe papryki
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka oleju
    • liść laurowy, bazylia do smaku
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Bakłażany oczyścić, pokroić w plastry, posolić i pozostawić na sicie aby wytwarzający się sok obciekł. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w plastry. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, skropić oliwą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, przełożyć do niego wymieszane i przyprawione warzywa. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i zapiekać do czasu aż zmiękną. Znakomite zarówno na ciepło podawane dop mięs, jak i na zimno jako dodatek do pieczywa, sałatek itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *