Składniki:
-
- 2 bakłażany
- 30 dkg cukinii
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 słodkie kolorowe papryki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- liść laurowy, bazylia do smaku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany oczyścić, pokroić w plastry, posolić i pozostawić na sicie aby wytwarzający się sok obciekł. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w plastry. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, skropić oliwą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, przełożyć do niego wymieszane i przyprawione warzywa. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i zapiekać do czasu aż zmiękną. Znakomite zarówno na ciepło podawane dop mięs, jak i na zimno jako dodatek do pieczywa, sałatek itp.