Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Moussakas  zapiekanka z mielonym mięsem

Składniki

  • cukinia, bakłażany, ziemniaki
  • 1 kg mielonego mięsa
  • ½ szklanki  oleju
  • 2 cebule
  • 1 szklana czerwonego wina
  • ½ szklanki soku pomidorowego
  • 3 jajka
  • ser tarty
  • pieprz
  • bułka tarta
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę cebulę, a po kilku minutach mielone mięso, gdy zbrązowieje podlewamy winem, dusimy 10 minut i dodajemy sok pomidorowy, dusimy jeszcze przez 30 minut aby zredukować powstały sos. Na koniec dodajemy jajka, ser tarty i jeśli będzie taka potrzeba bułkę tartą, podgrzewamy mieszając aż jajka się zetną. Obieramy i kroimy w plastry cukinię, bakłażany i ziemniaki. Bakłażany solimy lekko i pozwalamy aby obsączyły się z wyciekającego soku. Wszystkie te składniki obsmażamy kolejno na oleju. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą. Układamy wszystkie składniki warstwami, ziemniaki, mięso z dodatkami, bakłażanami, ponownie mięso i  na koniec cukinię. Kończąc posypujemy serem i zapiekamy w gorącym piekarniku przez około 40 minut. Czas zapiekania uzależniony jest od gatunku ziemniaków.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *